2009-02-14/15 SHAM-draget, SH klubbens rasmästerskap RESULTAT
* Godkänt 1a pris i Slädhundprov 3.
 
4-spann; Tióne, Haldex, Pya, Niro (3a av 12 startande)
Vi närmar oss vägövergång nr 2, där Malin Sundin står vakt, med kameran i högsta hugg
 

DAG 1 - strålande vackert väder

Jag bestämde mig för att klara av allting själv, att sela och gå med hundarna till start, sätta fast och köra till start. Sagt och gjort. Med Gafsele i ryggen kände vi oss trygga med tiden och med god marginal till start, tog jag hundarna i koppel i bältet och gick mot start. Bakom mig hade jag Kenta, som var snäll att stanna upp när hundarna drog omkull mig. Inte det allra lättaste att gå med hundarna i kortkoppel, speciellt inte med Pya som beter sig som att hon redan är ute och drar, och det kändes som att hon drog för tre. Vid start skulle jag sätta in dom och de var ganska skrikiga och jobbiga, då jag hör mitt namn ropas från målfållan "Sofia... Vill du ha hjälp?" Gärna var mitt svar och genast kom två tjejer springandes till min hjälp. Tack så jättemycket!!


Eftersom vi var så tidiga sa jag att jag skulle klara mig själv när de väl satt i spannet, så de kunde gå tillbaka till sina platser. Hundarna stod och skrek och lät illa och Niro bet i stamlinan. Då kommer Lisbeth Brax-Olofssons make Greger till undsättning och hjälper mig att hålla i Tióne och Haldex som står i led. När det är dags för min tur åker jag själv till starten och väntar in min starttid. Sen far vi iväg. Vi kör på i ganska bra tempo och kör ifatt Kenta som startat två nummer innan mig. Nu kom inte start nr 51, så det var ingen jag behövde köra om innan Kenta. Jag bad Kenta flytta på sig, det var en smal led, och han flyttade sig till höger. När vi körde om märkte Quadra, som Kenta lånat till sitt spann, att det var vi, så hon ville över till oss och Kentas vita hund ville kika lite närmre på mina, så mina ledarhundar stannade till lite och Pya lyckades trassla sig över Niros neckline, så jag insåg att jag var tvungen att stanna. Skrek bakåt åt Kenta att stanna för att vi inte skulle få mer trassel, så han var snäll och gjorde det (Tack Kenta, du behövde ju faktiskt inte)

Kenta med sina hundar, Dite och Vittra i led och Braveheart. Quadra går på höger bak.

Snabbt fixa till Pya och iväg igen. Vi drog på och Kentas spann såg ut att tagga till ordentligt och hängde på. Tyvärr orkade de inte hänga kvar efter, så vi tappade dom... Alla hundar gick bra, utom Haldex som kändes en smula seg. Tióne glänste helt klart lite mer än brorsan sin. Nu såhär efteråt, när vi fått kennelhosta, funderar jag på om han inte rentav kan haft det redan då, fast det inte brutit ut?

När vi hade haft sånt trassel tänkte jag att vi nu inte hade nån chans, så bestämde jag mig för att vi körde för skojs skull och genast såg jag den vackra naturen, den strålande solen som gav ett underbart väder just den här lördagen. Vi hade inga problem resten av körningen och vi njöt av det vackra vädret. Efter första tävlingsdagen låg vi på en 4e placering med 40 sekunder upp till bronsplatsen. Inte helt omöjligt...

Två fantastiska syskon i led, Shejrix 4Motion och Shejrix Haldex

 


DAG 2

Igen provade jag med visualisering och från lördagen var jag helt inställd på att vi skulle köra ifatt så vi åtminstone skulle få syn på trean, för då skulle jag veta att vi kört ifatt tillräckligt bra, förmodligen. Den här dagen raggade jag hjälp av Malin Sundin, då jag kände att det var liite väl tufft att ta sig till start med alla hundar själv. Det gick jättebra och vi kom iväg bra. Lika som dag ett kändes Haldex lite seg och vid ett tillfälle råkade han gå ut i lössnön och ramla och stoppet var ett faktum. Jag fick ankra upp igen, för att lyfta Pya tillbaka på sin plats. Till Pyas försvar ska sägas att hon aldrig egentligen behövt lära sig att trassla ur, då hon alltid gått i led. Men vi var snabbt igång igen. Och faktiskt fick vi syn på spannet framför oss vid ett tillfälle, så det gällde att hålla i nu. Vilket vi också gjorde! En fin körning och nästan inne i mål, kom vi ifatt Niros uppfödare Runa som var kvar ute på spåret, så då fick vi jaga lite på målgången. Superbra! Trots de två ankarstoppen klarade vi ett till förstapris i polarhundprov tre och tog oss upp på bronsplatsen.


Hundarna gjorde ett mycket bra jobb denna tävling. Lite slitna på den sista tävlingen men i vår första slädsäsong och av fyra tävlingar har vi alltså placerat oss på pallen två gånger, eller tre faktiskt, SM och Gafsele Open var ju två i samma tävling. Helt otroligt tycker jag, då målet endast var att vi skulle klara ett första pris på draghundprov 3. VILKA DUKTIGA hundar jag har!!!! En eloge till dom!!!


 

Jag vill rikta ett stort tack till alla goda vänner och alla som hjälpt mig! Vad vore huskyvärlden utan er? Förmodligen inte alls lika rolig och trevlig... men tillsammans med er så är det så himla kul att åka på träffar av alla de slag. En STOR KRAM på er alla!!!

Grattis till min vän och mentor, Annika Gustafsson på IGAIS Tassar, för jättefin körning i 'debuten' i 4-spannsklassen, det var några år sen sist. Nu vet vi, att det är i fyrspannsklassen du ska hålla dig ett tag!!!

Alla bilder är tagna av Malin Sundin