2009-01-31/02-01 Polarhundsmästerskapen Hamra RESULTAT
 
4-spann; Tióne, Niro, Haldex, Tiwas (8a av 14 startande pga för sen till start dag1)

foto: Josefin Andersson

DAG 1 - underbart väder

Vilken helg! Min lärdomshelg - med råge!!


Tanken var att jag och Annika skulle hjälpa varandra. Men vi beslutade att Kenta fick hjälpa Annika, så jag kunde fota i starten. Sagt och gjort, så blev det. Annika körde och sen var det min tur. Med koll på klockan bar vi tillsammans ner släden till starten och man kan ju lugnt säga att det tog några minuter att ta sig ner från parkeringen till startplatsen. Alla linor och allt var med, och när jag skulle sätta fast dom såg vi att jag lyckats, eller misslyckats, ta fel linor. Jag skrek rätt ut "ANNIKA! KNYT OM!" Tack och lov är det Annika som gjort mina linor, så hon fick ställa sig att knyta om dom så dom blev korrekt, medans jag sprang upp till hundarna och döstressade för att försöka hinna få ner dom till starten. I, mer eller mindre, panik, bytte jag inte ens till rätt halsband på Haldex och toksprang ner till start, men halvvägs ner tittade jag på klockan och såg att jag redan missat min start. Lönlöst att jäkta mer! På väg ner var Annika på väg upp och jag var nog ganska sur när jag sa att jag redan missat min start. Annika såg ut som ett frågetecken och fattade väl ingenting *haha* Nu såhär efteråt inser jag, att Hamra-helgen, skulle bli min stora lärdomshelg, där jag skulle förstå vidden av noga planering.


Vi fick starta sist av alla, vilket innebär att man får en tilläggstid, i mitt fall 4,30 minuter. Med det i huvet visste jag ju att vi inte skulle ha någon chans på bra placering, men vi gav järnet redan från början. Vi körde om spannet framför och drog ifrån. Sen kom vi ifatt Kenta, som tyvärr hade stora problem att få sina hundar att gå framåt, men vad kan man kräva när man kommer direkt från Skåne? Bra kämpat, Kenta!! Jag försökte få honom att hänga på oss, men hans hundar klarade inte att haka på oss. Vi däremot körde jädrans fort i den långa nedförsbacken som var. Banan var hur kul som helst och det tyckte nog hundarna också.

Jag ville testa Tiwas i spannet, så Pya stod över den här tävlingen. Jag hade Niro och Tióne i led första dagen och det gick jättebra. De få svängarna som var gick hur fint som helst, men det var ju omöjligt att köra fel på den fina banan. Lite sönderkört i början på banan, men sen var det kanonspår.

Vår tid för dagen blev 33:20. Räknar man bort tillägget för den sena starten skulle vi kört på 28:50, vilket skulle gett oss en femte placering. Nu fick vi nöja oss med en åttonde plats.


DAG 2

foto: Camilla Dehlin-Johansson

Dag två beslöt jag mig för att sätta fram Haldex med Tióne. Jag ville se om det skulle bli någon tidsskillnad mot att ha honom där istället för Niro. De här dagen fick jag fin hjälp av ett par som köpt en hund av Annika, nämligen Siw och Krister. Den här dagen var vi minsann i tid. Tidigare dag fick jag faktiskt bannor av Niros uppfödare Runa, för att jag inte bett om hjälp :-) Starten gick bra den här dagen, men jag lyckades frysa om händerna över halva banan, vilket gjorde att jag inte alls kunde fokusera. Jag lät hundarna köra sitt eget race och man kan väl säga att jag 'åkte hund' inte körde. Halsduken och hjälmen samarbetade på något vis och gjorde så hjälmen tryckte ner mössan över ögonen på mig hela tiden. Det var jättejobbigt och ett tag funderade jag t om på att ta av mig hjälmen.

Det kändes ändå som att hundarna gick riktigt bra den här dagen. Körtiden var 25:54, 6e bästa tiden för dagen. Nästan tre minuter snabbare alltså. Det var ju en stor skillnad mot att ha en Niro och en Haldex i led visst. Det jag också fick lära mig den här helgen, var att lilla Tiwas inte fixar farten. Hon är riktigt snabb på tassarna, men hon är lite för liten när det går sådär ruggigt fort. Hon lyckades hänga med, men hon klarade inte av att dra när det gick så fort. Så hon sinkar inget, men hon tillför heller ingenting. Tråkigt, men nu vet jag att det är så och att Pyas plats är given i spannet.

foto: Josefin Andersson

Min lärdomshelg innehöll de här viktiga punkterna:

  • När du packar hemma, se till att ta de draglinor som passar till antal hundar du ska köra
  • Ställ ner släden i god tid och sätt fast/kontrollera all utrustning
  • Sela och rasta klart hundarna så du slipper stressa
  • Var inte rädd att BE OM HJÄLP - vem som helst kan duga faktiskt
  • ha tumvantar, så du kan ha tunna fingervantar inuti om du måste ta av dig

 

Tack Annika, för att du stod ut med mig hela helgen, när jag slet och drog i dig och även när jag var sur och snäsig!! Du är en riktig vän!! och tack Josefin och Camilla för de härliga bilderna!!!

 
Utlånade i 2-spannsklassen, Quadra och Pya. Förare var Iréne Ax, kennel Starax
Iréne hade anmält sig till 2-spannsklassen. Hon lånade Quadra och Pya och körde 5 kilometersbanan och hon tyckte de jobbade bra, med tanke på att det var en främling de inte känner som körde dom.